Powstał polimer zdolny ostrzec o groźnych chorobach nerek

13 października 2016, 11:58

Dzięki nowemu polimerowi naukowców z Instytutu Chemii Fizycznej PAN ostre uszkodzenie nerek będzie można wykrywać na początkowym etapie, gdy leczenie jest dość proste, a rokowania dobre.



Lukrecja nie dla ciężarnych

22 lutego 2017, 06:21

Najnowsze fińskie badania epidemiologiczne sugerują, że kobiety w ciąży powinny unikać lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra).


Osoby, które spożywają niskotłuszczowy nabiał, są mniej podatne na depresję

20 kwietnia 2017, 10:52

Ludzie, którzy spożywają niskotłuszczowe mleko i jogurt, rzadziej miewają depresję.


Dieta ketogeniczna przynosi zadziwiające wyniki

7 września 2017, 09:05

Dieta ketogeniczna, wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa, nie tylko przedłuża życie, ale również poprawia siłę fizyczną. Takie wyniki badań otrzymali naukowcy z Wydziału Weterynarii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, którzy testowali wspomnianą dietę na myszach.


Lizanie ratuje życie rannym mrówkom

14 lutego 2018, 10:47

Mrówki z gatunku Megaponera analis prowadzą niebezpieczne życie. Wielokrotnie w ciągu dnia oddziały liczące 200-600 żołnierzy są wysyłane na polowanie na termity. Wyciągają je z gniazd i przynoszą do mrowisk. Termity mają jednak potężne szczęki, którymi mogą zadawać śmiertelne rany. Mrówki często więc tracą kończyny.


Nowa metoda separacji molekuł chiralnych w zależności od kierunku ich skręcenia przy użyciu nanostruktur magnetycznych

27 czerwca 2018, 09:36

Międzynarodowy zespół naukowców, którego członkiem jest Profesor Lech Tomasz Baczewski z Instytutu Fizyki PAN w Warszawie, prowadził badania nad nową metodą separacji enancjomerów poprzez oddziaływania pomiędzy molekułami chiralnymi i cienką warstwą magnetyczna z anizotropią prostopadłą.


Dodatkowy podatek na niezdrowe mięso uratowałby setki tysięcy ludzi

7 listopada 2018, 14:51

Wprowadzenie dodatkowego podatku na czerwone i przetworzone mięso uratowałoby życie około 220 000 ludzi rocznie i zaoszczędziło systemom opieki zdrowotnej około 40 miliardów dolarów, wynika z badań przeprowadzonych na Oxford University.


Dla zdrowia lepiej zaparzać zieloną herbatę wodą butelkowaną. Dla smaku - wodą z kranu

12 lutego 2019, 08:16

Zielona herbata zaparzona w wodzie butelkowanej ma bardziej gorzki smak, ale zawiera też więcej przeciwutleniaczy niż herbata zaparzona z użyciem wody z kranu.


Ciasne ubrania i częsta depilacja pewnych rejonów zwiększają ryzyko wulwodynii

10 maja 2019, 11:53

Obcisła bielizna i częsta depilacja wzgórka łonowego sprzyjają wulwodynii. Wulwodynia to chroniczny - utrzymujący się ponad 3 miesiące - ból lub dyskomfort (np. uczucie palenia czy suchości) w genitaliach żeńskich w sytuacji braku infekcji lub choroby pochwy/skóry sromu.


Dipeptyd występujący w fermentowanych produktach można wykorzystywać w zapobieganiu depresji

16 września 2019, 11:29

Japońscy naukowcy dokonali ważnych odkryć odnośnie do roli dipeptydu leucynowo-histydynowego (LH) w hamowaniu aktywacji mikrogleju i zaburzeń emocjonalnych związanych z depresją. LH występuje w fermentowanych pokarmach, np. w niebieskim serze czy nattō (potrawie z soi). Bazując na uzyskanych wynikach, autorzy artykułu z pisma Nutrients uważają, że produkty bogate w LH mogą być bezpieczną metodą podtrzymywania dobrego zdrowia psychicznego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy